2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A mesterséges intelligencia szorításában

Parallaxis #84

2023. április 27. - Parallaxis Univerzum

Történetünk középpontjában egy emberi beavatkozást követően kiborggá vált főszereplő áll, aki bosszút esküszik azon, akik megtámadták és megnyomorították őt. Az alapvetően klisés kezdet viszont izgalmas témákat vet fel a technológia és az emberi-beavatkozás etikája, az ember és gép viszonya, valamint a technológiai fejlődés területén. Emellett a film beállításai, az effektek és az atmoszféra is izgalmassá tette az aktuális tudományos és fantasztikus utazásunk témáját: ez az ember és a gép küzdelme az Upgrade – Javított verzió című technológiai horrorban a Parallaxis legújabb részében, amelyet teljes hosszúságban kizárólag a Patreon oldalunkon keresztül támogatóink érhetnek el!

parapod_ep84_cover.png

csik_patreon.jpg

A 2040-es években, az Upgrade filmbéli világában nagyon sok ismerős dolgot láthatunk, olyasmiket, amik már ma is kezdenek megjelenni hétköznapjainkban, viszont egyelőre még csak sejtjük a bennük rejlő lehetőségeket és veszélyeket. Egy olyan metropoliszban, ahol összehangolt módon száguldanak az önvezető elektromos autók, például jó eséllyel kisebbek lesznek a dugók, viszont esetenként beüthet egy olyan teljesen irracionális gikszer is, melynek eredményeként az autó meghülyül és elindul egy olyan útvonalon, amit egy élő sofőr sohasem választana. Az "okos házzal" rengeteg mindent meg lehet beszélni, szinte valódi értő-érző lakótársként tud viselkedni, de nemigen képes megérteni, hogy valaki nem jön haza többé, mert meghalt egy balesetben, ráadásul simán túladagolhat minket gyógyszerrel. Mindeközben, amint ennek réme napjainkban szintén felsejlik már a látóhatáron, a társadalmi különbségek nem csökkenni, hanem egyre nőni fognak a technológiai javak és előnyök öngerjesztő, egyenlőtlen elosztása miatt.

stem.jpg

S ebben a világban bukkan fel a film szerint a STEM nevű mesterséges intelligencia, amit Eron Keen, a nyilván nem véletlenül Elon Muskéra hajazó nevű techguru szabadított rá az Emberiségre. STEM egy szép napon elhatározza, hogy szeretne magának szerezni egy valódi emberi testet. Ennek érdekében, mivel rettenetesen intelligens, addig-addig kavarja az eseményeket, mozgatja a szálakat, magát Eront is alighanem marionettbábúként mozgatva, míg végül a balesetben megsérült és súlyosan megbénult, mozgásképtelen főhősbe, Grey Trace-be be nem ültetik, és végül át nem veszi a hatalmat a "gazdatest" fölött, olyan delíriumos szimulációt generálva Greynek, hogy azt képzelje, hogy halott párjával éldegél, mközben a Greynek látszó STEM csak zúz kedvére.  

A kibővített, patronálóink számára elérhető változatbnan arról is szót ejtettünk, hogy milyen még távolabbi brutális következményekhez vezetne (vagyis: vezet majd) a mesterséges intelligencia térhódítása és összekombinálása a hús-vér emberrel. Fajszétválás, biomérnökség, és sokszáz éves emberek is szóba kerülnek az műsor extra bővítményében. De azért ne ijedjetek meg nagyon, hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // képek: Universal Pictures // cikk: Vincze Miklós

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr318102964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása