2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Autók, amiket mindig is akartunk

Parallaxis #85

2023. május 11. - Parallaxis Univerzum

Adásunkban olyan ikonikus járművekről beszélgetünk, amelyek sci-fikben bukkantak fel, és a mai napig emlékezetesek maradtak. Ilyen például KITT, akinek nem csak a mesterséges intelligenciája volt különleges, hanem az autó is egyedi és futurisztikus kinézetű volt. És persze nem feledkezhetünk meg a Vissza a jövőbe DeLoreanjéról sem, amely az időutazás lehetőségét hozta el számunkra, és akkor még nem is beszéltünk az ötletes "fluxuskondenzátorról". A batmobil is mindig különleges volt, de ahogy az idők változtak, úgy frissült a külseje és a belső funkciói is. De nem csak a földi járművekről beszélgetünk! A támogatóink számára elérhető változatban a lebegő és a több kerekű űreszközök is szóba kerülnek. Csatlakozz hozzánk ezen az izgalmas utazáson, és beszéljünk azokról a különleges járművekről, amelyek sosem mennek ki a divatból!

parapod_ep85_cover.png

csik_patreon.jpg

Ami a népmesékben a mindent járó malmocska, vagy mindenféle egyéb csudálatos tettekre képes kiegészítők feladatköre, az a filmiparban nem egyszer nagyon fancy személygépjárművek dolga. Ezek olyan helyekre vagy épp időkbe viszik el a főhőst, ahova egyébként esélye se lenne eljutni, problémákat oldanak meg, visszapofáznak, szellemeskednek, esetenként repülnek, vagy óriásit ugranak, szóval elképesztő dolgokat művelnek. A cuki VW-bogár Herbie-től a sugárhajtóművel ellátott, azaz dugóban eléggé célszerűtlen batmobilokon át Dredd bíró nevezetes járgányáig, amit ugye Geszti Péterék az Ecserin próbáltak traktorként eladni akadt jó pár olyan közlekedési eszköz a filmekben, amelyeket szívesen hazavinnénk, főleg Géza.

10_14_15_bttffacts.jpg

De mi a helyzet ezeknek a technikai megvalósíthatóságával? Hogyan lehetett volna kivitelezni egy akkora ugratásokra képes autót, mint amekkorákat KITT tudott, mi az a nehézség, amivel egy MiG-21-es pilótájának és batmannek is egyaránt meg kellett (volna) küzdenie, és különben is: mi a búbánat az a fluxuskondenzátor? Ezeket az alapvető fontosságú kérdéseket is körbejártuk, a patronálóink számára elérhető extra változatban pedig azt is felderítettük, hogy a Naprendszer más tájain játszódó filmekben melyek a legmenőbb hold- és marsjárók? Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // kép: Universal Pictures

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7418114356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása