2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Megjelent hazánk első ember és MI által közösen írt verseskötete

A perceptron gyermekei

2023. július 04. - emTV.hu

A Napkút Kiadó gondozásában jelent meg néhány héttel ezelőtt Magyarország első, mesterséges intelligencia által asszisztált verseskötete, A perceptron gyermekei. A kötetet jegyző Balaskó Ákos, aki a Parallaxis Univerzum hűséges hallgatója is egyben, tudományos megalapozottsággal veszi górcső alá a mesterséges intelligencia és az élővilág viszonyát, szerves egészként vizsgálva a növényi, állati, emberi és mesterséges tudatosság viszonyrendszerét, a medveállatkáktól a mélytanuló algoritmusokig. Eközben felépíti az MI mitológiáját is.

mi_vers_ill.png

"A mesterséges intelligencia ilyen felhasználása Magyarországon jelenleg egyedülálló, ambiciózus vállalkozás. A kötet nem öncélúan generált szövegek halmaza, hanem a mesterséges szövegrészek belesimulnak az ember által írottakba, teljessé teszik az egész kötetet behálózó, átgondolt koncepciót" – mondta Szondi Bence, a Napkút Kiadó vezetője. Szondi hozzátette: a szerző – aki egyébként nemcsak immár háromkötetes költő, hanem programtervező matematikus is – informatikai kompetenciái még hitelesebbé teszik ezt a különleges kötetet. 

A nagy nyelvi modelleken alapuló mesterséges intelligenciák (mint a ChatGPT vagy a Bard) alapja az úgynevezett neurális hálózat, amely a biológiai neuronok matematikai modelljéből, a perceptronok sokaságából épül fel. A kötet ezt a neurális hálózatot mind vizuális, mind struktúraképző jellemzőként használja fel. A szövegek egymásra hivatkozással, linkeken át nyelvi, grammatikai szinten egyfajta szövetet képezve felmutatják, hogy a kötet maga hálózatként is értelmezhető, sőt az így kialakuló gráf, amely megidézi a szinapszisok és neuronok vizuális rendszerét, emellett több irányból való olvashatóságot megengedő tartalomjegyzékként is funkcionál.

a-perceptron-gyermekei.jpg

Az, hogy bizonyos esetekben a versek ember–MI-kooperációként jöttek létre, a szerzőség, társszerzőség kérdését is játékba hozza, nem lebecsülve a kreativitás hozzáadott emberi értékét, de átértékelve, kiegészítve azt a mesterséges szövegek utógondozásának, szelekciójának szükségszerű munkájával. "Hogy mely szövegekben van mesterséges tartalom is, azt az olvasó képzeletére bízom" – mondta a szerző.

Az interdiszciplináris jelleget az is kiemeli, hogy a kemény tudományok és a bölcsészettudomány két jeles képviselője írt ajánlót a kötethez: Dr. Jordán Ferenc, hálózatkutató biológus a tudomány és a költészet kölcsönhatását méltatja, míg Nemes Z. Márió esztéta, kritikus a perceptron és a költői percepció viszonyát, az érzékelés és a digitalitás kapcsolódását tartja izgalmasnak.

emTV.hu // Napkút Kiadó // címlapképünk illusztráció / Pixabay

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr1818158466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása