2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Marsi életkeresés, ESA, űrkarácsony

Sokolébresztő #174

2023. december 28. - Sokolébresztő

Eklektikus ünnepi adásunkban, melyet hallgatói kérdések ihlettek, szót ejtünk a húsz éve kudarcot vallott legutóbbi életkereső Mars-szondáról, az Európai Űrügynökség történetéről és felcsendül az első hangszeres zene is, amit ember játszott a világűrben: a Jingle Bells egy német szájharmonikán előadva, Wally Schirra ihletett 1965-ös tolmácsolásában. S azt is megtudhatjuk, hogy van-e a Holdon Mikulás.

sokol_ep174_cover.png

csik_patreon.jpg

Húsz karácsonnyal a mostani előtt, 2003. december 25-én azért rághatták a körmüket a földlakók, hogy a brit fejlesztésű és az ESA által célba juttatott kis marsi leszállóegység, a Charles Darwint Galapagosra szállító hajó nyomán elkeresztelt Beagle-2 bejelentkezzen a vörös bolygóról, és megkezdje az esetleges marsi élet kimutatására irányuló kísérleteit. A hazatelefonálás azonban sajnos elmaradt. Ma már tudjuk miért, s hogy mennyire közel kerültek a "brit tudósok" a sikerhez. A szonda épségben elérte a felszínt és el is kezdte magát szétnyitni, ám néhány sziromszerűen kitáruló napelem beragadt, s így a rádióantenna sem tudott kiszabadulni.

artist_s_impression_of_beagle_2_lander_pillars.jpg

Meglepő módon azóta sem indult olyan leszálló küldetés a Marsra, amelynek kifejezetten az élet nyomainak kimutatása lett volna az elsődleges tudományos célja. Fájdalmas, de igaz: épp mostanság lett volna ilyen, meg is épült az űrszonda, de az orosz katonai agresszióra válaszul az ESA felmondta az ExoMars programban az együttműködést a Roszkoszmosszal, így a 2022-re tervezett start elmaradt, a szonda jövője pedig enyhén szólva is bizonytalan. Ha már itt tartunk, az adásban kitértem az Európai Űrügynökség történetére, megalapítására és korai terveire is. Ennek apropóját az is adhatta volna, hogy az első ESA-űrhajós novemberben negyven éve repült az űrbe, a nyugatnémet Ulf Merbold fizikus személyében. S ezen a repülésen debütált a Spacelab, az ESA "majdnem-űrállomása", a sok fontos tudományos eredményt hozó kutatólaboratórium, amelyet az amerikai space shuttle rakterében lehetett megutaztatni.

spacelab_in_orbit_1970s_concept_pillars.jpg

Végül bevetettük magunkat az űrmikulásológia tudományterületébe, vagyis abba, hogy hogyan ünneplik az asztronauták és kozmonauták a karácsonyt vagy épp a hanukát az űrben. Meghallgathatjuk Wally Schirra Jingle Bells-ét a Gemini-6-ról, amelyet egy titokban felcsempészett apró Hohner szájharmonikával adott elő 1965-ben, s helyre tesszük, hogy mire gondolt az 55 évvel ezelőtt karácsonykor a Hold közelébe jutó Apollo-8 fedélzetén Jim Lovell, amikor arról tájékoztatta a houstoni irányítóközpontot, hogy "a Mikulás létezik". Hallgassátok szeretettel! Egyúttal pedig minden kedves hallgatónknak boldog új évet kívánunk! 

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: NASA // képek: ESA

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr318287619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása