2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Első fotó egy fekete lyukról

2019. április 13. - T Pen

Elkészült az első valódi fotó egy fekete lyukról, amelyet egy távoli galaxisban lokalizáltak a csillagászok. A részleteket az Astrophysical Journal Lettersben publikálták. A tudósok által "szörnynek" titulált képződmény hozzávetőleg negyvenmilliárd kilométer átmérőjű, teljes kiterjedésében pedig a Föld méretének hárommilliószorosa. Távolsága tőlünk még ennél is felfoghatatlanabb: ötszáztrillió kilométer. A képét egy a világ nyolc teleszkópjából összeállított hálózattal sikerült befogni.

eso1907a.jpg

Heino Falcke, a holland Radboud Egyetem professzora, a kísérlet ötletadója, a BBC News-nak mesélt az M87 jelű galaxisban található jelenségről.

"Amit a képen látunk, nagyobb, mint a teljes naprendszerünk mérete."

A professzor szerint feltételezhető, hogy ez az egyik legnehezebb fekete lyuk, ami létezhet: egy abszolút szörny, az Univerzum nehézsúlyú bajnoka.

A fotón egy tűzgyűrű és egy tökéletesen kör alakú, sötét folt látható, alapvetően az egész olyan, mint egy hatalmas fánk. A fényes rész túlhevült gázokból áll, amelyet a lyuk éppen bekebelez. Szerencsére ez jóval fényesebb, mint a körülötte látható csillagok összessége, ezért látható még a Földről nézve is.

A középen lévő kör széle – amit eseményhorizontnak neveznek – az a határ, ahol a gáz belép a fekete lyukba. Ahogy fenn említettük, az objektum hihetetlenül nagy tömeggel rendelkezik, ami olyan hatalmas gravitációt generál, hogy még a fényt is magához vonzza.

Dr. Ziri Younsi a University College London munkatársa (akik szintén részt vettek a kísérletben) elmondta, hogy a valódi kép egyébként megfelel az elméleti fizikusok és hollywoodi rendezők korábbi elképzeléseinek.

"Habár maguk a fekete lyukak viszonylag egyszerű objektumok, egy sor komplex kérdést vetnek fel a tér és idő természetétől saját létezésünkig. Lenyűgöző, hogy a megfigyelt kép mennyire hasonlít ahhoz, amit elméleti számítások alapján gondoltunk. Úgy tűnik, Einsteinnek megint igaza volt."

emTV.hu // BBC

banner_llaxis.jpg/donate_llaxis.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7914761738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása