2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Vincze Miklós: Bolygólégkörök és laboratóriumi modellezésük

MANT Űrakadémia Klub

2019. november 22. - emTV.hu

Az áramlástani hasonlóság elve lehetővé teszi, hogy bolygólégkörök (és óceánok) nagyléptékű folyamatait laboratóriumi kísérletekkel modellezzük. Megfelelően beállított asztali méretű forgókádas kísérleteken keresztül sokat tanulhatunk például a földi klímaváltozás lokális (időjárási) következményeiről, a sarki fény szerkezetéről, de a Jupiter Nagy Vörös Foltjáról vagy épp a Szaturnusz hatszögletű sarki örvényéről is. A Galileo Webcastben visszanézhető, a Parallaxis állandó fizikusa, Vincze Miklós által megtartott előadás ilyen "planetológia- és klímamotivált" laboratóriumi modellkísérletek közelmúltbeli eredményeibe enged bepillantást.

Vincze Miklós, azon felül, hogy a Parallaxis Podcast műsorvezetője, fizikus, az MTA-ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport tudományos főmunkatársa. Kutatási területe a légköri és óceáni örvények, konvekciós és hullámjelenségek vizsgálata. Jelenlegi munkahelye, az ELTE TTK Kármán Laboratóriuma Budapest 1000 km-es sugarú környezetében az egyetlen olyan áramlástani kutatóhely, amely kifejezetten az ilyen hidrodinamikai jelenségek vizsgálatára specializálódott. Kutatómunkáját 2017-ben Junior Prima díjjal ismerték el a földi klímaváltozás első laboratóriumi minimálmodelljének megalkotásáért.

emTV.hu // ‎Űrakadémia // Galileo Webcast

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7015319042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása