2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Sci-Trek

Parallaxis Podcast #18

2020. január 23. - Parallaxis Univerzum

Január 24-től érkezik hazánkba is a legújabb Star Trek sorozat, melyben Patrick Stewart visszatér a legendás Picard kapitány szerepébe. Az új széria debütálását egy kisebb arculatfrissítéssel ünneplő tudományos és fantasztikus podcastünkben a jeles dátumhoz kapcsolódva beszélgetünk egyebek mellett Picard kapitány nevének eredetéről, a Star Trekben megjelenő tudósokról, és a száz éve született Isaac Asimov szerepéről Gene Roddenberry univerzumában, illetve a Star Trek ihletésű tudományos fejlesztésekről, valamint az említésre méltó, megvalósuló technológiákról, miközben tachion-részecskék bombáznak minket a térhajtóműből, és új nyelvet fejlesztünk a számítógép-interfésszel való kommunikációhoz.

ep18.jpg

A Parallaxis tizennyolcadik epizódjának első szegmensében kiderül, honnan származhat Jean-Luc Picard neve, majd a Star Trekben megjelenő tudósok pókerpartija, illetve Stephen Hawking felbukkanása, és Einstein állandó vendégeskedését követően megtárgyaljuk Isaac Asimov szerepét Gene Roddenberry univerzumában, illetve Data pozitronikus agyáról is elmélkedünk, illetve szóba kerül minden idők egyik legjobb sci-fi írójának, Én, a robot című műve, és a robotika három törvénye is. Az alábbi fotón Asimov és a Star Trek atyja, Gene Roddenberry látható:

A műsorban mindemellett beszélgetünk a másfél éve hétszáz millió forintnyi, az orvosi trikorder kifejlesztésére nyert pályázati pénzről, illetve, hogy a Star Trek Az új nemzedék (TNG) egyik epizódjában megjósolta a tudományos magyarázatot arra, hogy mi történik az emberi aggyal a halál után, de mindenkit megnyugtatunk, a Star Trek ismerete nélkül is teljes mértékben élvezhető az adásunk! Viszont ha kíváncsiak vagy Picard kapitány múltjára, ajánljuk ezt a remek összefoglalót, amit az Impulzus Podcast csapata készített:

Végezetül pedig a tachionok, az antianyag, a dilithium, és a graviton valóságalapját vizsgáljuk, hogy az említésre méltó, megvalósuló technológiákról már ne is beszéljünk, mint például az egyetemes fordító, és az okosotthonok térnyerése, és technológiai fejlődése. Kiderül például, hogy állandó fizikusunk, hogyan oldotta meg a nyelvi korlátokat egy ellopott laptop ügyében, illetve, hogy műsorvezetőink kinek a hangját választanák, ha kommunikálhatnának egy mesterséges intelligenciával.

Ide kattintva podcast formában is elérheted, akár le is töltheted az aktuális Parallaxis Podcast epizódot.

emTV.hu // címlapképünk illusztráció

tudomany_es_fantasztikum_podcast.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7215414676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása