2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Naplemente a sztratoszférában

Avagy jól van-e Gagarin?

2020. január 29. - Vincze Miklós

Ahogy jó másfél hónapja olvashattátok és láthattátok, a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóiból és oktatóiból verbuválódott UPRA (Universal Platform for Robotics and Aerospace) csapat egy jókora ballont engedett fel a sztratoszférába, a légrétegbe, melyet mostanában igencsak divatos a "világűr határának" nevezni, nem is teljesen alaptalanul. A felbocsájtásnál természetesen stábunk is jelen volt és még akkor és ott megígértük egymásnak az UPRÁ-sokkal, hogy egyszer újra leülünk beszélgetni, hogy megtudjuk, hogyan sikerült a ballon – és a fedélzetén helyet foglaló LEGO-Gagarin – kalandos útja, s mik a repülés tanulságai.

zsofi_upra_post-flight_interju_mp4_snapshot_05_18_988.jpg

Mindkét oldalon rettentően elfoglalt emberek lévén végül egy online videóinterjú keretében sikerült elérnünk egymást Bodó Zsófiával, az UPRA oszlopos tagjával, aki időközben már Németország GDP-jét növeli Münchenben. Kis "post-flight" elemzésünkben megállapítjuk, hogy a sztratoszféra hideg hely, főleg naplemente után. Mégis, a sarki bicikliboltban kapható villogó led lámpák és a high-tech távérzékelő kamerák is kitűnően vizsgáztak a viszontagságos úton, sőt, még magánlaksértést sem kellett elkövetni az ejtőernyős földet érés után az eszköz begyűjtésekor. Beszélgetésünket végigphotobombolta egy cuki plüss űrsikló, s döbbenetesen gyönyörű képeket láthatunk a két magaslégköri felhőréteg között lemenő napról. S végül megkaptuk a választ a mindenkit leginkább foglalkoztató kérdésre is: hogy van Gagarin?

emTV.hu // UPRA

tudomany_es_fantasztikum_video.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr2915433556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása