2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Marskutatási kilátások 2020-ban

Sokolébresztő #72

2020. január 30. - Sokolébresztő

A hétfő reggeli Sokolébresztőben, a Tilos Rádióban kéthetente jelentkező állandó műsorunkban ezúttal a Marsról beszélgettünk a Japánból bejelentkező asztrofizikus barátommal, Werner Norberttel. Idén ugyanis már épp hatvan éve próbálkozik az Emberiség űrszondákat küldeni a Marshoz több-kevesebb (az amerikaiak jellemzően kicsit több, az oroszok kicsit kevesebb) sikerrel. De 2020 lehet végre a marskutatás nagy éve: idén rengeteg küldetés indul arrafelé, többek között egy kicsi helikopterrel meg izgalmas kísérletekkel felszerelkezve.

mars_helicopter.jpg

A NASA egyelőre névtelen új marsjárója július 17-én indul majd a vörös bolygó felé, s egyik legfontosabb célja olyan válogatott kőzet- és porminták összegyűjtése lesz, melyet egy későbbi űrszonda majd egyszer egy szép napon – a történelemben elsőként – visszahoz a Földre. Az Európai Űrügynökség (ESA) rovere, melyet nagyon helyesen a DNS-úttörő Rosalind Fraklinről kereszteltek el kis szerencsével szintén idén nyáron startolhat, s ahogy a névadás is sejteti, egy kifejezetten életkereső küldetésre indul majd. S ha ez még nem lenne elég, a kedvező nyári indítási ablakot a tervek szerint Kína, sőt, az Egyesült Arab Emirátusok(!) is kihasználja egy-egy marsszonda indítására. Az adás a ide kattintva a Tilos Rádió archívumában hallgatható vissza.

emTV.hu // Tilos Rádió

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr9415433564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása