2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Megremeg a föld

Parallaxis #73

2022. szeptember 29. - Parallaxis Univerzum

Mielőtt 1998-ban két különböző filmben is aszteroidák becsapódása fenyegette volna az emberiséget, 1997-ben is két mozi készült azonos, jelen esetben vulkános témában. A katasztrófát merőben más megközelítéssel feldolgozó mozik a kor legnagyobb sztárjait vonultatták fel: míg a Pierce Brosnan és Linda Hamilton főszereplésével készült film a tudományos megalapozottságot helyezte előtérbe, addig Tommy Lee Jones és a szeptemberben drámai körülmények között elhunyt Anne Heche a szórakoztatás olcsóbbik oltárán volt kénytelen feláldozni színészi tehetségét. Aktuális podcastünkben a Tűzhányó és a Dante pokla című alkotások tudományos vizsgálata zajlott – kellő komolysággal.

parapod_ep73_cover.png

csik_patreon.jpg

A vulkánok félelemmel vegyes tisztelettel töltötték el az Emberiséget mióta világ a világ. Nem egy és nem kettő nép mitológiájában jelennek meg a tűzhányók úgy, mint a pokol (vagy valami annak megfelelő rettenetes hely) kapui, ürdüngök lakóhelyei, teljes joggal. Alighanem az sem véletlen, hogy az Itáliai-félszigeten - vagyis Európa "belterületének" vulkanikusan legaktívabb területén - alkotó Dante Alighieri által leírt Inferno, vagyis pokol, melynek bejáratánál a "ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel" felirat fogadja az érkezőket, meglepően hasonlít egy fejjel lefelé fordított vulkánra, vagy épp egy tűzhányó magmakamrájára. És itt kínálkozik is egy elegáns átkötési lehetőség az egyik kibeszélt filmre, a Dante poklára. Klaudia, aki mint hallható lesz, nagyon durván vágja a vulkanológiát, azt állítja, hogy a film tudományos szempontból szinte tökéletes, és ezt neki nyugodtan el is hihetjük. Helyesen mutatja be a katasztrófa előjeleit és magának a kitörésnek, na meg persze a lávának a lefolyását, nagyban hagyatkozva a Mount Saint Helens valós 1980-as brutális kitöréseire, amelyeknek utóhatásait az elsők között figyelhette meg az űrből egy olyan kozmonauta, akinek Klaudia 42 évvel később később megkövült dinóürüléket adott a kezébe.

Sajnos tudományos szempontból enyhén szólva nem tudtuk ennyire megdícsérni a Tűzhányó című produkciót, amelynek az alaphelyzete (tudniillik, hogy Los Angeles alatt felébred egy szunnyadó, addig senki által nem észlelt vulkán) egy remek Moldova György-szatíra vagy egy Örkény-egyperces lehetne, csakhogy a filmkészítők teljesen komolyan veszik saját magukat és egyre-másra halmozzák, hogy ne mondjam, izzó lávaként fröcskölik szerteszét a geológiai és fizikai szempontból teljesen értékelhetetlen, irgalmatlanul idiotisztikus eseményeket. Szabad-e autóval behajtani a lávába, hogyan lehet eltéríteni a lávafolyás útját, és egyáltalán, miféle lávafajták és vulkántípusok léteznek a Földön? Miben hasonlít egymásra a bakonyi Kab-hegy és Naprendszerünk legnagyobb vulkánja a Marson, és mit kapott a nyolcéves Miklós kitűnő tanulmányi eredményeiért? Minderre és még sok egyéb titokra fény derül a legfrisebb Parallaxis Podcastben. Hallgassátok szeretettel!

Podcastjeink epizódjai elérhetőek a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, valamint iTunes-on és Spotify-on is! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: 20th Century Fox

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr4017935144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása