2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Ahová még ember nem merészkedett: a Mars

2018. december 06. - Parallaxis Univerzum

Mintegy négyszáznyolcvanötmillió kilométernyi út megtétele után november 26-án 20:54-kor sikeresen landolt a NASA InSight nevű űrszondája a vörös bolygón. A robotgeológus működéséről és kutatásáról, illetve az emberi részvétellel történő Mars-utazásról beszélgetünk a Parallaxis Podcast legújabb epizódjában Vincze Miklós, fizikus társaságában, aki azt is elárulja, melyek voltak a legelbénázottabb landolási kísérletek a vörös bolygón.

ep_cover.jpg

Történelmi feladat betekinteni a Mars felszíne alá, hogy megtudjuk, vajon mennyire halott a vörös bolygó. Erre vállalkozik az igen érzékeny szeizmométerrel is felszerelt InSight robotgeológus űrszonda, ami az eddigi legmélyebb fúrással kísérli megmérni a Mars belső hőjét. De vajon mit adhat nekünk, az emberiségnek ez a kutatás? Mit tudhatunk meg az adatokból?

Az is fontos kérdés, hogy mikor lesz az első emberek részvételével történő Mars-utazás. A SpaceX és a NASA vezetője nem ért egyet. De mire van pontosan szükség mindehhez? Az emberiség első küldöttei számára vajon csak egyirányú út lesz? És mi a végső végső cél? A Mars terraformálása?

A műsorból kiderül az is, hogy Matt Damont miért nem fújná el a szél a Mentőexpedíció című filmben, de vajon helyesen ábrázolják a sci-fikben például a marsonauták mozgását?

Az űrutazásnak hosszútávú élettani hatásai vannak, amik talán a Holdat is megjárt űrhajósok halálozási arányában is megmutatkozik. De milyen lehet a súlytalanság? Miklós megosztja tapasztalatait, és a legbénább leszállási kísérleteket is a vörös bolygóra.

Ide kattintva a Parallaxis Podcast aktuális epizódoldalára jutsz, ahol különböző formátumban érheted el vagy töltheted le a műsort!

emTV.hu

donate_680x50.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7214442260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása