2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Az űrállomás vajon mi?

Sokolébresztő #88

2020. szeptember 10. - Sokolébresztő

Idén október utolsó éjjelén érkezik el az a történelmi pillanat, amikor elmondhatjuk majd, hogy immár húsz éve nem telt el egyetlen perc sem, amikor az Emberiség minden tagja egy bolygón tartózkodott volna. Ugyanis 2000 október 31-én indult útnak Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, ISS) első alapszemélyzete: egy amerikai és két orosz űrhajós. Onnantól kezdve az űrállomás nőtt-nődögélt, a csapatok pedig egymásnak adták a stafétát. A 2000-ben még csupán három, busz méretű modulból (lakó- és munkaegységből) álló ISS időközben egy 450 tonnás futballpálya nagyságú monstrummá nőtte ki magát, melynek lekótere kettő Boeing 747-es belterével megegyező térfogatú, s jelenleg épp a 63. alapszemélyzet teljesít szolgálatot a fedélzetén.

international_space_station_after_undocking_of_sts-132.jpg

A hétfői Sokolébresztőben, vagyis a Tilos Rádióban jelentkező űrkutatási háttérműsorunkban először az ISS rögös történetének kezdeteit foglaltam össze, majd pedig teljesen önkényesen szemezgettem a nagyjából kétszázötven tudományos kísérletből, amelyeket e rendkívüli laboratóriumban folytatnak. Volt szó fehérjék kristályosításáról, a rejtélyes sötét anyag kereséséről, a magyar fejlesztésű sugárdózismérőről, sőt még arról is, hogyan viselkedne a sörhab súlytalanságban. Meg hogy mit lehet a Föld mélyének magmaáramlatairól tanulni egy teniszlabda méretű gömbkondenzátor segítségével. Az adás a Tilos Rádió archívumában hallgatható vissza. 

emTV.hu // fotó: NASA

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr616195834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása