2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A kvantumteleportáció létszükséglet

2020. december 25. - Andrew Marcu

A kvantumteleportáció létszükséglet sok kvantuminformációs technológiához, többek között a nagy távolságú kvantumhálózatokhoz. A PRX Quantum folyóirat írása szerint a Caltech és a Fermilab kutatóinak sikerült egy kvantumteleportációra épülő kommunikációs hálozatot létrehozniuk.

mspiropulu-focusinglasersystem-quantumsenso_max-1400x800.jpg

A kvantuminternetnél az információ qubitekben van tárolva (ez a kvantum megfelelője a kompjúteres biteknek), amit hosszú távolságokra teleportálnak a kvantumösszefonódás segítségével. A kvantuminternet nagy előnye az információ pontos átvitele, vagyis, hogy az átküldött információ csak minimálisan különbözik az eredetitől. Az új kísérletben a pontosság előrte a 90%-ot. A magas pontosság azért is fontos, mert a tervek szerint ezzel a technikával érzékeny kvantumszenzorokat szeretnének összekötni.

raju_valivarthi-quantumteleportationnode-ca_max-1400x800.jpg

A kvantumhálózatot egy speciális fénydetektorokat használó műszerrel tesztelték. A teleportációs rendszer kompatibilis a jelenleg használt telekommunikációs infrastruktúrával és a fejlesztés alatt álló kvantumszerkezetekkel, ami fontos előrelépés a használható kvantuminternet irányába. Az új hálózatot jelenleg a jel pontosságának finomítására használják, elősegítve a komplex kvantumkommunikáció protokoljainak és tudományának megalapozását.

emTV.hu // Caltech / Fermilab // fotók: CQNET

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3716356330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása