2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

India az űrben

Sokolébresztő #175

2024. január 11. - Sokolébresztő

2024 első Sokolébresztőjének vendége Szentpéteri László, az Űrvilág alapító-főszerkesztője, az adás témája pedig a kelet-ázsiai űrfejlemények – elsősorban a mostanában sikert sikerre halmozó indiai űrprogramokra fókuszálva. Az ország a közelmúltban űrszondát küldött a Hold felszínére és a Nap vizsgálatára, miközben sikerrel halad az önálló személyzetes űrhajók kifejlesztése felé, s a közeljövő várható indiai űreseményei sem kevésbé izgalmasak.

sokol_ep175_cover.png

csik_patreon.jpg

Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy szenzációs évet zárt a világ immár legnagyobb lakosságú országa az űrtevékenységet illetően. A regionális (majd globális) nagyhatalmi státuszért folyó vetélkedésben, melyet India Kínával folytat, a szubkontinensnyi állam az űrkutatásban sem maradhat le, legalábbis így vélekedik a Modi-kormányzat. Ennek köszönhető az elmúlt évtizedben egyre inkább megfigyelhető hangsúlyeltolódás az indiai űrprioritások tekintetében. Igaz ugyan, hogy az 1,4 milliárdos lakosság számottevő része mélyszegénységben és közművek, alapvető infrastruktúra nélkül él, mégis, a korábban elsősorban az űr praktikus, közvetlen gazdasági hasznot hajtó felhasználására fókuszáló ISRO (Indian Space Research Organization, Indiai Űrkutatási Szervezet) egyre kiterjedtebb alapkutatási, sőt emberes űrhajózási programot folytat.

pragyan_rover_deployed_on_the_moon_webp.png

Ebben az elmúlt év leglátványosabb szenzációja kétségkívül az volt, hogy India simán leszálló űrszondát küldött a Holdra. Annak ellenére, hogy elsőként már 1966-ban, vagyis lassan hat évtizede elérték felszíni munkára képes emberalkotta szerkezetek a Holdat, láthatjuk, hogy ez bizony még napjainkban is bravúrszámba megy. Ha csak az elmúlt néhány évet tekintjük, elmondhatjuk, hogy a sikeres kínai leszállóegységeken kívül izraeli, orosz, japán és immár sajnos amerikai landerek is rendre kudarcot vallottak égi kísérőnknél. A Csándráján-3 azonban fényes sikert aratott, ráadásul ezzel India lett a legelső űrhatalom, amely tudományos vizsgálatokat végezhetett a Hold déli pólusvidékén, ahol minden bizonnyal a majdani holdbázisok is létesülni fognak.  Erről, s persze sok más fontos fejleményről, az Aditja-L1 napszondáról, na és persze a Gágánján emberszállító űrhajó előkészületeiről is beszámoltattam Szentpéteri Lászlót. Ráadásul a műsor történetében elsőként az adást a Parallaxis szakavatott csapata videóra is rögzítette a stúdióban, így a youtube-verzióban beszélő fejeink is megcsodálhatók. Hallgassátok (és nézzétek) szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // képek: ISRO // cikk: Vincze Miklós

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr8118299405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása