2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

CanSat-diákverseny és űrbéli hegedűszó | Székely Anna Krisztina és Pál András

Sokolébresztő #193

2024. szeptember 23. - Sokolébresztő

A legfrissebb Sokolébresztő fő témája a most induló 2025-ös CanSat-verseny volt, amelyet a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) szervez, s amelynek keretében idén is kiderül majd, hogy középiskolás gyerekek megfelelő mentorálással saját fejlesztésű űreszközöket tudnak építeni. Erről beszélt Székely Anna Krisztina, a MANT főtitkár-helyettese, és állandó szakértő barátunk, maga Pál Andris is, aki ezúttal mint CanSat-mentor szerepelt a műsorban. Emellett természetesen szó esett az elmúlt napok legfontosabb űreseményeiről is, különös tekintettel az első magánűrsétára és az első űr-Föld hegedűkoncertre.

sokol_ep193-cover.png

csik_patreon.jpg

Több szempontból is űrtörténelmet írtunk az elmúlt napokban. Egyrészt sohasem történt múlt hétig olyan, hogy hegedűkoncertet adtak az űrből, vagy legalábbis szinte-egyidejűleg játszotta ugyanazt a darabot több földi zenekar, és egy hegedűs szólista a Föld körüli pályán. Nos, hála John Williamsnek és a SpaceX emberes űrrepülésekért felelős főmérnökének, az alig harminc esztendős Sarah Gillisnek, ez most megváltozott. Gillis miután másodikként "kiűrsétált" a Dragon űrhajóból a SpaceX vadiúj, saját fejlesztésű hipermozgékony EVA-szkafanderében és visszamászott a kabinba, talált magában energiát arra is, hogy beírja magát a kozmikus zenetörténelembe.

gxzuzsuxmaamhgd-1024x576.jpg

Hasonlóan történelmi esemény számunkra az is, hogy Anna Krisztina, vagyis AK hosszas unszolás után végre személyesen tiszteletét tette a stúdióban, javítva valamelyest műsorunk még mindig igen-igen féloldalas vendég-ivararányán. AK annak ellenére, hogy nem műszaki mérnök és nem is pedagógus, az egyik főszervezőként viszi a hátán a CanSat Hungaryt, ezt a remek középiskolás csapatversenyt, amelyben 3-6 fős csapatokat alkotó diákok jöhetnek rá, hogy igenis képesek arra, hogy néhány hónap leforgása alatt egy szinte-űreszközt építsenek. Egy kütyüt, ami majdnem mindent tud, amit egy műholdnak kell (mér valamilyen fizikai mennyiséget, rádión kommunikál, sőt még vissza is tér), s mindezt üdítősdoboznyi méretben. Rejtett szuperképességeikről a csapatok végül maguk győződhetnek meg, amikor egy katonai lőtérről a BME Suborbitals csapat Athena rakétái tavasszal a magasba emelik a kis cansatokat.

8ef28158-3c9d-43af-ae8a-14fd0662e241.jpg

Természetesen a gyerekek messze nem lesznek magukra hagyva a meglehetősen bonyolultnak tűnő kihívásaikkal. A zsűriben és mentorcsapatban ott találjuk sok más zseniális szakember mellett Pál Andrást is, műsorunk állandó szakértőjét, akinek már több valódi műhold került ki a keze közül. Ráadásul a Detre Örs Hunor barátunk főszervezésével létrejövő CanSatLab laborhálózat szerte az országban, sőt, a határon túl is segíti majd a középiskolásokat a nem mindennapi űreszközépítő feladataikban, ingyen és bérmentve. 

Minderről és még sok érdekességről szó esett a legfrissebb Sokolban, amelyből végül majdnem kiderül az is, hogy pontosan mi a gond az űrkutatással, ami miatt engem nyilvános vitára hívott ki egy gyermekorvos, de egyelőre azért mégsem. Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: MANT // képek: SpaceX, Székely Anna Krisztina

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7218494334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása