2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Városrombolós űrmarhaság a Godzilla írójától

Parallaxis #74

2022. október 13. - Parallaxis Univerzum

Az emberi civilizációt folyamatos veszélybe sodorja a globális felmelegedés: a jégsapkák olvadnak, a tengerek szintje emelkedik és városokat önt el a víz, ugyanakkor a hőhullámokban több millió ember hal meg. Nemzetközi összefogással egy űrállomást és egy nagyjából ezer műholdból álló hálózatot hoznak létre, hogy kordában tudják tartani az időjárást. A Parallaxis aktuális adásában megkezdtük a Gerard Butler főszereplésével öt éve bemutatott Űrvihar című mozi tudományos vizsgálatát.

parapod_ep74_cover.png

csik_patreon.jpg

A klíma- és időjárás-befolyásolás ősi vágya az Emberiségnek, kezdve attól, hogy többtízezer évvel ezelőtti afrikai őseink először eljárták az esőtáncot, egészen addig, amikor a 2008-as olimpián a meteorológiáért felelős elvtársak megpróbáltak jó időt varázsolni Pekingbe azzal, hogy aeroszolokat hintettek a zivatargócokba. A kivesézésre kijelölt szuperprodukció kész tényként, történelmi alapigazságként tálalja azt a fizikailag amúgy elképzelhetetlen helyzetet, hogy az időjárás kontrollálható. Ha egy hurrikán fejlődne ki, a nemzetközi szakembergárdának nincs más dolga, mint valami apró fémizéket lepottyantani(?) Föld körüli pályáról a trópusi viharkezdeménybe és csiribú-csiribá, volt hurrikánveszély, nincs hurrikánveszély. A legfőbb gond az egész film alapvetésével az, hogy sajnos ilyen nem létezhet. Vagyis, akárhogy is igyekszünk, ha nincs végtelenül ponts idő- és térbeli felbontásunk (márpedig nincs és sohase lesz), akkor nem leszünk képesek 10 napnál pontosabb időjárás-előrejelzést adni, ha a fene kvantumszámítógépet eszik is. 

Nade mi a helyzet azzal az ötlettel, hogy a Föld körüli pályán kötelekkel vagy mikkel összekötött műholdak ezrei kontrollálnák az időjárást? Legalább a jó öreg kepleri égimechanika lehetővé tesz bármi ilyesmit? És ki lehet-e egy pisztolylövéssel lyukasztani egy űrállomás ablakát? Aki kíváncsi minderre, és arra is, hogy mit művelt Gryllus Dániel a Kutatók Éjszakáján az semmi pénzért ne hagyja ki a legfrissebb Parallaxis Podcast-epizódot. Hallgassátok szeretettel!

Podcastjeink epizódjai elérhetőek a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, valamint iTunes-on és Spotify-on is! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: Warner Bros.

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3317947866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása