2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Az identitás virtualizációja

Parallaxis #81

2023. március 16. - Parallaxis Univerzum

Utazást teszünk egy disztópikus jövőbe. Egy olyan jövőbe, ahol mindennapos a virtuális valóság használata, sőt, szinte ez a virtuális tér, az Oasis jelenti az egyedüli szórakozási, avagy éppen a kitörési lehetőséget az emberek számára. Ernest Cline azonos című regényéből Steven Spielberg vitte nagyvászonra 2018 talán legnagyobb CGI giccsparádéját, ami bővelkedik popkulturális sci-fi utalásokkal: a Parallaxis legújabb epizódjában a Ready Player One című alkotás kapcsán beszélgettünk.

parapod_ep81_cover.png

csik_patreon.jpg

A Ready Player One élvezeti értékét nagyban csökkenti, ha valaki egy kő alatt él, mint például e sorok írója. Vagyis miközben nyilván magam is tudok értelmezni és értékelni olyan popkulturális utalásokat, mint a Vissza a jövőbe-trilógiából jól ismert DeLorean-időgépnek vagy a Stanley Kubrick-féle Ragyogás-filmadaptáció szállodájának felbukkanása a filmben, de be kell ismernem, hogy a Szuper haver nevű Brad Pitt-sorozat nekem teljes egészében kimaradt, az ATARI-s játékokról nem is beszélve, és még ki tudja mi minden, ami a fő célközönségnek tekinthető gamer-kultúrkörben minden bizonnyal alapvetés. Azt gyanítom, hogy ilyen rejtett utalások töltik meg a vizuális orgia majdnem minden képkockáját, és a mindezt érteni és érezni képes beavatottak alighanem lelkesen végigvisongják ezt a mozit. 

738.jpg

Viszont ez nem jelenti azt, hogy a 2045-be helyezett disztópia kizárólag valamiféle retro-hullámvasút lenne, ugyanis valójában a virtuális giccsorgia csak még jobban kiemeli a valódi, Oasis-on kívüli társadalom és környezet fullasztó reménytelenségét. Ez egy olyan elviselhetetlen világ, amely helyett az emberek az addiktív alternatív, de hazug "valóságot" választják a vígaszért. Mintha a Mátrixba léptek volna be, de önként és dalolva. Pontosabban a lelakott bolygó nyomortelep-valósága elől menekülve.     

Erről beszélgettünk tehát: mennyire fenyeget tömeges kitelepülésünk a virtuális valóságba, illetve baj lenne-e ez egyáltalán? Van-e technikai, tudományos pszichológiai avagy morális akadálya egy ilyen életmódnak és boldogabbak lennénk-e vele? Ilyen kérdésekkel is foglalkoztunk a legújabb Parallaxis Podcast epizódban. Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép, kép: Warner Bros.

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr4418071142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása