2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Égből pottyant horror mesék: a nagy felhőböffencs

Parallaxis #83

2023. április 13. - Parallaxis Univerzum

A legutóbbi adásunk után az UFO-s filmek vonalán maradtunk és Jordan Peele harmadik nagyjátékfilmjét vizsgáltuk meg tudományos szempontok alapján. Kiderül, hogy mi történik egy kaliforniai ranch-en ahol egyik napról a másikra egy rejtélyes valami jelenik meg a lakók feje felett. Egyre furcsább események, rejtélyes áramkimaradások, furcsa légköri képződmények és kiszámíthatatlan vadállatok lepik el a vásznat, a képernyőt és a Parallaxis legújabb részét, amely teljes hosszúságában kizárólag a Patreon oldalunkon keresztül érhető el.

parapod_ep83_cover.png

csik_patreon.jpg

"Aludni kéne már most, mert lebontják a várost", énekelte a Gryllus-Levente páros a kilencvenes években. Nade kik bontják? Pontosabban: ki? Vagy mi? Hát, kedves gyerekek, nem más, mint a nagy felhőböffencs, ha megéhezik. Az ezt bemutató 2022-es "neo-western horror sci-fi" magyar címe az, hogy Nem, ami bár keresőoptimalizálás szempontjából óriási marketing-mellélövés (bezzeg a Felhőböffencs mennyivel célzottabb találatokat eredményezett volna), de legalább úgy tűnhet, hogy az angol eredetinek, a Nope-nak a lehető legtükrebb fordítása. Ám mégsem képes visszaadni a címbe kódolt extra jelentésréteget. A NOPE mint betűszó ugyanis arra is utal, ahogy Norbi az adásban bölcsen rávilágított, hogy a kaliforniai sivatag fölött a felhőben rejtőzködő valami Not Of Planet Earth, vagyis nem erről a bolygóról, nem evilágból származik.

Végre egy film, amiben kiderül, hogy az észlelt UFO (vagy manapság: UAP) nem egy űrhajó, nem egy szerkezet, és még csak földönkívüli intelligencia alkotásának sem mondható, hanem egy óriási, az égben lebegő, felhők közt bujkáló ösztönlény. Magyarul egy állat. Tulajdonképpen megdöbbentő, hogy ez a lehetőség, ez a sci-fi gondolat így ebben a formában 2022-ig miért nem jutott nagyon eszébe szinte senkinek.

nope-ufo.jpg

Holott léteznek ritka rusnya állatok a Földön is, ráadásul ott van a kriptozoológia "tudománya", aminek alapvetése, hogy tényleg bújkálhatnak errefelé olyan lények, mint például a loch ness-i szörny, vagy épp a jeti, csak épp ezek rendkívüli módon rejtőzködnek és eleve borzasztó ritkák, mindössze néhány létezhet belőlük a bolygón. Szóval innen elindulva igen meglepő, és sokat elárul a 20. századi korszellemről, hogy akkoriban kizárólag űreszközöknek gondolták az égi akármiket és senkiben sem merült föl, hogy ennyi erővel akár levegőben lebegő ballonlények, vagy elektrosztatikus porördögök is lehetnének. Ráadásul más bolygók kapcsán ilyen jellegű életformák létezésének elvi lehetőségéről elfilozofáltak teljesen komoly kutatók is, például Carl Sagan.

Mindenképp jár tehát a dícséret a Nem készítőinek, mert sikerült egy teljesen túltelített piacra az n+1-edik kaptafa-ufós film helyett termelni valami valóban újszerűt. Mi pedig beszélgettünk egy jót a felhőböffencs lehetséges működési módjairól, a sztratoszférából leeső pénzérmék koponyaroncsoló hatásáról és a csimpánzok és egyéb állatok kiszámíthatatlanságáról és sok minden másról a Parallaxis Podcast legújabb epizódjában. Hallgassátok szeretettel! Ráadásul új elemként a Parallaxis Podcast Exkluzív-kategóriás patronálóink egy hosszabb, kibővített adás-változatat is élvezhetnek mostantól. Erre tessék!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép, kép: Universal Pictures

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr518091316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása