2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Üvegházhatás a Vénuszon, porviharok a Marson és a Nagy Vörös Folt

Sokolébresztő #70

2019. december 31. - Sokolébresztő

A Tilos rádióban kéthetente hallható műsorunk, a Sokolébresztő utoljára jelentkezett 2019-ben: az adásban visszatértem egy kedves témámhoz, a naprendszerbeli bolygók légköri jelenségeihez (ilyesmiről tartottam már előadást is, ami visszanézhető például itt). Szó esett a Vénuszon uralkodó "megszaladt" üvegházhatásról, mely a földi klímakrízis szempontjából is intő példa lehet, és a Marsról is. Mindez részletesebben a tovább mögött. 

jupii.jpg

A Vénusz egy Földhöz hasonló méretű bolygó, s eléggé kellemes helyen kering a Naprendszerben, ráadásul éppen úgy széndioxid légkörrel rendelkezik, mint az ős-Föld. Így elképzelhető, hogy néhány százmillió évvel ezelőtt akár az élet számára is kedvező feltételek uralkodtak a felszínén, sőt, talán a légkörének magasabb rétegeiben még ma is eléldegélhetne ez-az, ha tudna légballonként lebegni. De ami az időjárást illeti, a jelenlegi Vénusz felszíni poklában igen unalmas a helyzet, sohasem változnak a szélirányok. A Marson viszont érdekesebb a meteorológia; ott időnként porviharok tombolnak hatalmas szélsebességekkel, de Matt Demon mégsem járna olyan rosszul, mint Ridley Scott híres filmjében, hiszen ilyen ritka légkörben még a legnagyobb szél sem produkálna űrhajókat feldöntögetni képes nyomást. Mindezek mellett szó esett a műsorban a Jupiter belsejéről, sávjairól és Nagy Vörös Foltjáról, s persze nem maradhatott el a Szaturnusz hatszöges örvényének rövid elemezgetése sem.

A műsor a Tilos rádió archívumában hallgatható vissza.

Erre tessék!

emTV.hu // fotó: Légörvények a Jupiteren a JUNO űrszonda felvételén (NASA)

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr2115373602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása